Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nasıl Gözlemlenir? - BLOG - Liva Glutensiz Unlu Mamulleri
0

29.11.2020

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nasıl Gözlemlenir?



Bebeklerde çölyak hastalığı her geçen gün daha sık görülmeye baÅŸlanan bir durumdur. Fakat sık görülmesine raÄŸmen toplumda bu konu hakkındaki bilgiler son derece sınırlıdır. Her yaÅŸ aralığında görülebilen bu hastalık çocuklarda  ve yetiÅŸkinlerden farklı belirtiler gösterebilir.

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde çölyak hastalığı belirtilerini ÅŸu ÅŸekilde sıralamak mümkündür:

 

 bebeklerdeçölyakbelirtileri
 

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı buÄŸday, arpa, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten adlı proteinin sindirilememesi sonucunda oluÅŸmaktadır. Ä°nce bağırsaklarda bulunan villi hücrelerinin kıvrık yapılarının bozulması ve düzleÅŸmeye baÅŸlamasıdır. Gluten alerjisi olarak da adlandırılabilen bu hastalık, bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülmektedir. Bebeklerde çölyak hastalığı erken tespit edilir ise, glüten diyeti ile hastalığın vücutta yaratacağı olumsuz etkiler azaltılabilir. Dünya üzerinde, bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte her 70 ila 200 kiÅŸiden biri çölyak hastasıdır. Bazı hastalar bu durumdan ömürlerinin sonuna kadar haberdar olmadan, çölyak hastalığının getirmiÅŸ olduÄŸu olumsuzluklar ile birlikte yaÅŸamaktadır. 
 
Ä°lginizi çekebilir: Çölyak Hastalığı Neden Olur? Kalıcı Bir Hastalık Mıdır?

çölyaktanısı

Çölyak Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Çölyak hastalığı tanısı, doktorlar tarafından yapılacak olan fiziki muayene ve hasta öyküsünün dinlenmesi sonucunda konulabilmektedir. Küresel çapta yapılan bir araÅŸtırmaya göre, çölyak hastası olmasına raÄŸmen doÄŸru tanı konulabilen hastaların oranı yüzde 20’dir. Bu oranın son derece düÅŸük olmasının nedeni, çölyak hastalığının belirtileri ile birçok hastalığın belirtilerinin ortak olmasıdır.

Ä°lginizi Çekebilir: Gluten Ä°ntoleransı Nedir? Nasıl Anlaşılır?

glütenintoleransı

 

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Bebeklerde çölyak hastalığı tanısı koyabilmek için kan testleri önemlidir. Kanda belirli proteinlere karşı tepki gösteren antikorların oluÅŸması, çölyak hastalığının en önemli belirtileri arasındadır. Kan testlerinin çölyak hastalığı ile uyumlu olması tek başına yeterli deÄŸildir. Bu durumda endoskopi adı verilen yöntem ile hastanın ince bağırsağına bir kamera salınır ve iç yapısı gözlemlenir. Doktor tarafından gerekli görülmesi halinde biyopsi yapılarak ince bağırsaktan küçük bir parçacık alınarak inceleme yapılması da çölyak tanısı koyabilmek adına önemlidir. Çölyak hastalığı tanısı koyabilmek için glüten diyetine baÅŸlanmamış olması gereklidir. Zira besinlerden glüten alınamaması, test sonuçlarının farklılık göstermesi gibi bir duruma neden olabilmektedir.
çölyaktanısınasılkoyulur

Çölyak Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Bebeklerde ya da yetiÅŸkinlerde çölyak hastalığını tamamıyla ortadan kaldırabilecek herhangi bir tedavi yöntemi ÅŸimdilik mevcut deÄŸildir. Çölyak hastalarının, doktorları tarafından belirlenen hususlara dikkat ederek saÄŸlıklı bir yaÅŸam sürebilmeleri olanaklıdır. Bebeklerde çölyak hastalığı tanısı sonucu, doktor tavsiyesi ile vitamin takviyesi kullanmak gerekebilir. Zira bu hastalık besinlerde bulunan vitaminlerin tam olarak emilmesini engellemektedir. Bu durum da bebeklerin bazı vitaminlerden mahrum kalması anlamına gelmektedir.

 

Çölyak hastalarının dikkat etmesi gereken hususlardan biri de tüm piÅŸirme kaplarının ayrı olmasıdır. Zira piÅŸirme kapları aracılığı ile eser miktarda glütene maruz kalmak bile çölyak hastaları açısından zararlıdır. Ayrıca bebekler için gıda ve kozmetik alışveriÅŸi yapılırken ürünlerin etiketleri kontrol edilmeli ve glüten içermediklerinden kesinlikle emin olunmalıdır.

çölyakhastalarınındikkatetmesigerekenhususlar

 

Çölyak Hastası Olan Bebeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Çölyak hastalığı olan bebeklerin beslenmesi, en küçük miktarda dahi glüten içermeyecek ÅŸekilde olmalıdır. Çölyak hastası olsun ya da olmasın tüm bebeklere ilk altı aylarında mutlaka anne sütü verilmelidir. Bu altı aylık dönemde glüten içeren besinlerin bebeÄŸe verilmesi, çölyak hastalığı açısından tetikleyici olabilmektedir. Anne sütü içerisinde bulunan glüten, vücudun bu maddeye karşı bağışıklık kazanmasına imkân tanımaktadır. Bebeklerde çölyak hastalığı ile baÅŸarılı bir ÅŸekilde müdahale edebilmek için, beslenme programlarından glüten içeren her türlü besinin tamamen çıkarılması gereklidir. Çölyak hastaları açısından glüten diyeti bir seçim meselesi deÄŸil; ömür boyu devam edecek bir yaÅŸam tarzıdır. Özellikle buÄŸday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllar ile bu tahılları içeren besin maddelerinden bebeklerin uzak tutulması gereklidir.

bebeklerinbeslenmesiliva